Parastasele si coroanele funerare – obiceiuri, traditii si decizii
Stim despre parastas, este acea slujba religioasa speciala pentru pomenirea celor plecati de-a dreapta Tatalui. Exista cateva lucruri de facut, ce tin de datina crestina si de dogmele religioase. Asadar, sunt necesare coroanele funerare la parastase? Vor fi acestea depuse la locul de veci? Aflati in randurile ce urmeaza.
De ce se depun coroane la locul de veci?
In trecut, aranjamentele florale de tip coroane funerare erau primite ca dar suprem la trecerea in nefiinta a unei persoane de rang inalt, de obicei din cadrul armatei spre exemplu. Costurile implicate erau foarte mari, asadar nu se vedeau la orice mormant astfel de aranjamente. In timp insa, au fost descoperite metode prin care acestea sa devina mai accesibile. Acum este un obicei comun ca la priveghere si mai apoi in ziua inmormantarii sa fie depuse coroane de flori la capataiul defunctului. Iata insa ca acest obicei poate fi prezent si la parastase.
Rolul acestora este unul estetic si reprezinta totodata un omagiu pe care il aducem celui trecut in nefiinta. Desi este mai rar intalnit sa fie depuse coroane la anumite date de pomenire, se pare ca nu exista o regula anume care sa interzica in vreun fel sa faceti asta.
Parastasele – cand sunt programate
Conform traditiei crestine, primul parastas va fi facut la 3 zile dupa deces, ceea ce corespunde adesea cu ziua inhumarii. Sunt ulterior facute anumite slujbe la termene bine stabilite si anume la 9 zile, 3 luni, 6, 9 luni, la 40 de zile si la un an. Acestea din urma sunt unele dintre cele mai importante. Dupa un an pomenirile se vor realiza anual pana la al saptelea an dupa deces, ramanand sa fie optionale pe mai departe.
Parastasul de 40 de zile
Este unul dintre cele mai importante si are si o semnificatie aparte. Se spune ca la implinirea termenului de 40 de zile sufletul merge la judecata de apoi. Dupa ce sufletul sau este plimbat prin iad si rai, i se arata ce a facut pe pamant, in ziua 40 este decisa si soarta sa. Iata de ce unii aleg sa organizeze parastastul de 40 de zile chiar si cu cateva zile inainte de implinirea acestui termen – in functie de ziua in care va fi aceasta data, este de preferat sa fie mai repede organizata decat mai tarziu. Asta pentru ca se considera ca slujba de pomenire este o mijlocire pentru sufletul celui plecat.
La aceasta slujba unii opteaza sa mearga la locul de veci si acolo sa fie cantata celebra vesnica pomenire si sa fie impartite alimente sau alte produse sub titulatura de pomana. Daca din motive practice locul de veci nu este accesibil pomenirea va fi facuta in biserica, urmata de parastasul cu masa la un loc ales.
Coroane de flori pot fi astfel asezate pe mormant, daca parastasul implica si deplasarea la locul de veci. Pot fi alese coroanele de flori simple, clasice sau chiar coronitele de flori asezate pe cruce.
Nu uitati ca la noi veti gasi si ofertele de pachete alimentare!